Werpen met shads op snoekbaars

Traditioneel zijn verticalen en dropshotten de meest populaire manieren om snoekbaars in Amsterdam te vangen. De laatste jaren ben ik erachter gekomen dat diagonalen in veel gevallen minstens zo effectief is. Niet alleen wat aantallen betreft, maar ook het formaat is vaak beter. Hiervoor zijn verschillende verklaringen.

Maar eerst even over diagonalen: wat is dat nou eigenlijk. Het principe is simpel. Je werpt van de boot af, laat je aasje tot de bodem zakken, en vist het dan met sprongetjes over de bodem terug. Je vis nu dus niet recht onder de boot, maar er vanaf. Hierbij staat de lijn niet verticaal in het water, maar diagonaal; vandaar de term ‘diagonalen’. De kracht van deze techniek zit hem in het ‘zweefmoment’: het moment waarop het aasje naar beneden zakt. Hoe langer dit moment, hoe realistischer het er uitziet en hoe groter de kans dat een snoekbaars toeslaat. Daarom gebruik ik zo licht mogelijke jigkoppen, meestal 5 of 7 gram.

Het grote verschil met verticalen (en dropshotten, onder de boot is dat de vissen die je belaagt bij het diagonalen geen visboot boven zich kunnen waarnemen. Daarnaast zullen de vissen ook het signaal van de dieptemeter en het geluid van de elektromotor minder snel opmerken. Door werpend te vissen, maak je de vissen simpelweg veel minder opmerkzaam op je aanwezigheid. Zeker naarmate er meer met boten op een water gevist wordt, gaan vissen een boot vaker met ‘gevaar’ associëren. Dat probleem los je op door te diagonalen.

Daarbij vind ik het persoonlijk leuker om werpend te vissen omdat je actiever bezig bent en de aanbeten vaak net even wat harder zijn. Dit laatste komt ook doordat de snoekbaarzen minder schuw zijn. Ze verwachten niet dat er iets mis is met dat gekke visje dat ze naar binnen willen werken. Dat gezegd hebbende betekent niet dat verticalen en dropshotten onder de boot geen goede manieren kunnen zijn om veel en mooie vissen te vangen. Maar op sommige dagen merk je toch wel een duidelijk verschil. Uiteindelijk is het natuurlijk aan jouw als gast om te bepalen of je wilt verticalen, dropshotten of werpen. Ik laat je graag de verschillen zien!

Strakke lijnen!