Snoekbaars op de vib lure in het donker

Hoe het precies zit durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar vib lures zorgen voor uitstekende snoekbaars vangsten na zonsondergang. Ik raakte bekend met deze ratelende hard baits door roofvis-expert Michel Dekker. Hij liet ze me zien tijdens een masterclass riviervissen voor mijn boek (zie pag 273 – 282 in ‘Denken als een vis‘). Die sessie ving hij er een monsterlijke roofblei mee en sindsdien ben ik een groot fan. Simpel gezegd kun je deze aasjes hetzelfde vissen als een softbait. Dat wil zeggen: inwerpen, laten zakken en dan bij het binnenvissen steeds even naar de bodem laten zakken. Dat is in veruit de meeste gevallen het moment dat de snoekbaars op de viblure op klapt.

De resultaten overdag waren al veelbelovend, maar de laatste maanden hebben we gemerkt dat ze juist na zonsondergang erg goed presteren. Sterker nog: op sommige avonden vang je er vele malen beter op dan met een shadje. Opvallend is dat we er met name de grotere vissen mee vangen. De gemiddelde lengte van de vissen die we met vib lures vangen ligt naar schatting 10 cm hoger. Hoewel ik niet zeker weet waarom ze het juist in het donker goed doen, heb ik wel een paar ideeΓ«n.

In de eerste plaats geven deze aasjes – de naam zegt het al – vibraties af. Deze extra prikkels in de vorm van trillingen maken de snoekbaarzen extra opmerkzaam. De keiharde aanbeten zouden best eens een teken kunnen zijn dat ze de vibs vooral uit agressie aanvallen. Een andere mogelijke verklaring van het succes is de relatief grote omvang van deze aasjes. Waar een shadje vaak redelijk dun en lang is, heeft de vib een veel hogere body. Hierdoor kan de snoekbaars het aasje niet alleen beter zien, maar ook beter registreren met zijn zijlijnorgaan. Kortom: het is bijna onmogelijk om zo’n ratelaar onopgemerkt langs een snoekbaars te vissen. Ik laat je tijdens een visdag graag zien hoe je het meeste uit dit bijzondere aasje haalt, want er is nog veel meer over te leren!

Strakke lijnen!