Er zijn weinig kleurstellingen zo populair als de ‘fire tiger’: groene rug, chartreuse flanken en een oranje buikje. Om het af te maken zit er vaak ook nog een zwarte tijgerprint op het ruggetje. Vooral snoek en snoekbaars is verzot op dit patroon, maar waarom eigenlijk? Tijdens onderzoek voor mijn boek stuitte ik op het geheim en ineens viel alles op zijn plaats.

Onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin hebben onderzocht wat de zichtbaarheid van de verschillende kleuren in zowel helder als troebel water is. Opvallend is dat in troebel water blauw al na een paar decimeter niet meer herkenbaar is en rood kun je op twee meter diepte ook al niet meer herkennen. Groen en geel zijn daarentegen ook nog op een diepte van 4 meter te herkennen; dieper dan elke andere kleur.

Chartreuse, de geelgroene knaller

Bovenstaande verklaart in één keer het succes van ‘chartreuse’, een kleur tussen groen en geel in. Juist in troebel is chartreuse ook in dieper water nog goed zichtbaar. Of in ieder geval beter zichtbaar dan alle andere kleuren. Voeg er nog wat oranje en een sterk contrasterende zwarte tijgerprint aan toe en je hebt een patroon dat het al tientallen jaren geweldig doet in ons kikkerlandje: fire tiger. Dus ga je achter snoek en snoekbaars aan en heb je te maken met ‘donker’ water, dan kun je maar beter een fire tiger in je tackle box hebben.

Mijn favoriete fire tigers

Als ik zie dat het water in Amsterdam weinig doorzicht heeft, dan ga ik niet van huis zonder de UV Mojito (fancy naam voor ‘fire tiger’) van de Spro Iris Popeye shad van 12 cm. Een andere topkleur van deze shad is de UV Brown Chart: bruin ruggetje met chartreuse buikje. Ga ik met troebel water achter de snoeken in Amsterdam aan, dan is de geelgroene 3D River Roach Paddle Tail een topper. Natuurlijk zijn er nog honderden andere goede opties, zolang er maar geel en groen in zit!

Meer informatie over het kiezen van de juiste kleur kunstaas lees je op pagina 147 – 150 van ‘Denken als een vis‘.

Strakke lijnen!